Month: June 2014

[2014 Archive] 06/11: Turning the Corner

The 200′ by 600′ grid of Manhattan is broken and carved up by a few avenues, with this building here on 6th Ave in Soho. The street grid is a bit skewed, resulting in an acute angle at the intersection. If you look closely, behind the giant billboard, you can see the brick courses meeting at the corner.

20140612_115913 20140612_115951 20140612_120009 20140612_123634

Advertisements

06/08: Medinas

Why are medinas worth exploring? They are some of the most densely populated areas on earth and represent some of the oldest continuously inhabited settlements. Their organization and structure are informed by climate, religion, social structure and transportation modeled after pedestrians and goods-laden animals. Public and private realm are extremely well defined and delineated. In some places these worlds still define gender relations and the separate realms of men and women. Some places have seen household structures shift from extended families to nuclear and single person households.
These places also defy description in many respects. Written accounts are often clouded by oriental, colonial or romantic lenses. Photography struggles to capture all of the streets, alleys and courts. Examples of cinema such as Pepe le Moko and The Battle of Algiers are successful at capturing both tectonics and the character of the medina. Physical models have their limitations as well, as they often must choose between a complete representation or an accessible representation of these tunnel and canyon like spaces.
A casting of the void seeks to inverse the positive/negative relationship in order to accurately model all sides of the public realm. The sky becomes the base and alleyways and courtyards protrude down to the ground plane.

06/05: Eixample

One interesting element of the RCR Library project was its ability to transform the interior courtyard of the block in which it was situated. (images from El Croquis)

Existing Buildings 1 Library 3

By bringing the public realm in the interior of the block the project accomplished two things. Firstly it inspired all the residents facing the courtyard to take better care of their balconies. Secondly it brought about a closer reflection of the original intent of the city plan. This part of Barcelona is part of the Eixample, the large scale expansion of the city implemented in the 1860s.

barcelona_eixample_cerda_plan barcelona_eixample_cerda_plan2

The original plan, designed by Ildefons Cerda, called for a 400 meter square datum to extend around the old city, with each block an irregular octagon designed to facilitated tram turning radii.

CruillesCerda CruillesCerda2

These blocks were designed to be idea proportion of built up development and open space, with most blocks being ‘zoned’ for building on two of the four main street frontages. It is my understanding that this regulation was quickly disregarded for economic and political reasons. Developers wanted to make as much money off the land as possible, and local politicians resented having Cerda’s plan picked by rulers in Madrid, over Barcelona’s preferred choice designed by Antoni Rovira i Trias. The resultant development over the years produced city blocks completely built out, street front through courtyard.

06/04: RCR Barcelona Library

The term ‘contextual’ can be used in a number of ways to describe a piece of architecture. Material choice, scale, type of program, essentially any shared aspect between two buildings becomes the frame with which they are compared. During a study abroad semester in Barcelona I had to look at a public library designed by RCR Arquitectes from Catalonia, looking specifically at how it was situated in context. It strikes a contrast with its surrounding by almost any measure. Rhythm, color, material, fenestration, all work to differentiate the library from the apartments on either side. Given the courtyard layout of the block, this contrast continues to the interior of the block. My initial reaction was negative, colored by personal experience in a high school which was a poorly executed Mies van der Rohe copy. This experience put me off to black galvanized steel modernism. What this example, this library has, which cannot come through in photographs, is a reward for repeat visitation. I visited the building a number of times, and on each occasion picked up on new details such as the creased ribbons adding a delicate touch to the courtyard. Sometimes the best way to respect context is to provide contrast.

DSCF2449DSCF2505 Diapositiva 1 Diapositiva 1 DSCF2421 DSCF2500 DSCF2470 DSCF2423 DSCF2468